
Karelské pirohy ve Finsku najdete úplně všude – od obchůdku na luxusní promenádě Esplanadi v centru Helsinek po poslední krámek v Laponsku za polárním kruhem.
Karélie je oblast, ležící podél hranice mezi Finskem a Ruskem, pro Finy citlivá, stále nezhojená rána jako pozůstatek druhé světové války. Většina Karélie připadla Rusku, obyvatelstvo bylo rusifikováno nebo přesunuto do jiných oblastí Finska. Výstavní finské město Viipuri (dnes Vyborg), a Ladožské jezero – největší jezero v Evropě, se staly součástí Karelské republiky, SSSR.
A co je tedy ten karelský piroh?
Je to takový finský rohlík, ovšem v severské variantě, což většinou znamená – zdravější, sytější a trochu divný. Přikusuje se k polévce, steaku ze soba nebo jen tak. Legendární je kombinace s vajíčkovým máslem – utřené máslo s vařeným vejcem a solí, což je asi nejlepší kombinace, která chutná nám. V Karélii se tyto pirohy pečou tradičně doma, ale najdete je v pekárnách a obchodech v celém Finsku.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 280 g jemně mleté žitné mouky
- 1 čajová lžička soli
- 200 ml studené vody
- 50 g rozpuštěného másla na potření
Náplň:
- 250 g rýže (lépe kulatozrnná než dlouhozrnná)
- 1 čajová lžička soli
- 0,5 l vody
- 1 litr mléka
- 50 g másla
Nejprve si připravíme náplň, která musí vychladnout. Do většího hrnce dáme rýži a sůl a zalijeme 0,5 litrem vody. Průběžně promícháváme. Jakmile se voda zavaří, stáhneme plamen nebo výkon plotýnky na střední až nižší a přidáme mléko. Vaříme cca 35 minut, průběžně promícháváme. Rýže se částečně rozvaří, ale ne úplně. V podstatě je cílem získat kaši s přiznanou rýží.
V mezičase (při občasném míchání rýže) si připravíme těsto prostým smícháním vody, soli a mouky. Získáme docela tuhé těsto, které přikryjeme utěrkou.
Jakmile je náplň vychladlá, můžeme se pustit do tvorby pirohů. Z těsta uděláme cca 16 dílků, které vytvarujeme do kuličky. Na moukou vysypaném vále vyválíme placičky – co nejtenčí půjdou. Nenechte se odradit v případě, že se občas některá trhne, už to tak prostě je – žádná katastrofa – dejte jí znovu tvar kuličky a zmasakrujte ji ještě jednou.
Na každou placičku dáváme náplň z rýže – cca jednu vrchovatou lžíci. Okraje mírným stlačením mezi prsty vytvarujeme takovou ohrádku a lehce zmáčkneme.
Pečeme na 250 stupňů cca 10 minut na plechu s pečícím papírem. Po upečení potřeme okraje pirohů rozpuštěným máslem.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Moc dobre…
Díky za recept. Tyhle pirohy miluji 😊Vždycky,když jsem ve Finsku tak pomalu nic jiného nejím a domů jich vezu plný kufr 😃 Na jaře se nám je podařilo koupit v severském obchodě v Luxemburku,ale zásoby docházejí,tak jsem se konečně odhodlala je zkusit doma. Jen jsem těsto rozdělila na víc částí,ta 1/16 byla už dost obří placka 😊
Máte krásný blog,určitě ještě něco vyzkouším
Hezký den Petro, to mě moc těší, že jste se rozhodla vyzkoušet 🙂 Já Finsko miluji celé a jejich jídlo obzvlášť a už se moc těším na suroviny, které si tam v létě nakoupím na další pečení… Jestli budete mít foto pirohů, určitě mě potěšíte, když se pochlubíte:-)
Krásné léto Markéta
Dobrý den, pirohy se povedly na poprve moc pěkně, až jsem se divila. S těstem se pracovalo skvěle. Akorát mě překvapilo, že rýžová kaše byla po tom mlíku nasládlá a trochu mě to chuťově rušilo. Original pirohy jsem jedla 2x v životě a nepamatuju si, ze by byly nasladlý. Přemýšlím, jestli by to mlíko šlo vynechat nebo dát víc vody. Použila jsem plnotučné.
Hezký den, Jitko, děkuji za komentář a jsem ráda, že jste vyzkoušela recept:-) Co se týče mléka, našla jsem takto skoro ve všech zdrojích. Na druhou stranu, ve Finsku mají to mléko takové zvláštní, hodně bezlaktózové, spíše polotučné nebo nízkotučné. Určitě, jestli budete zkoušet méně tučné nebo větší podíl vody, dejte vědět, budu moc ráda. Krásný den a a zdravím! Markéta
Tak jsem dala polotučné mléko a je to o poznání lepší. Jinak jsou výborný. Díky moc za recept 🙂 Teď se chystám na kváskové rohlíky.
Hezký den Jitko, paráda, to mám radost! Dejte vědět, jak se zadařilo s kváskovými rohlíky a krásný den 🙂 Markéta
Povedly se! Díky za recept. Jednoduché a dobré. I když v originálních jsem tu rýži na skus skoro nepoznala. Nevadí i tak chutnají!
Hezký den, to mám radost! 🙂 Hlavně, že chutnaly, to je nejvíc…
Nezkoušel jsem péct, ale ochutnal jsem teď ve Finsku 🙂 takové bez chuti celkem, ale dá se to, k polévce věřím že to bude skvělé 😉
Hezký den, Michale, děkuji moc za zprávu, ano, je to takové „bez chuti“, Finové to mají jako my rohlík, tedy jedí třeba k polévce, a nebo doplňují vajíčkovou pomazánkou, v té kombinaci je to super 🙂 Krásný den přeji Markéta