Tenhle recept je úplně základní, najdete jej na internetu asi všude jako chléb „Kubík“ a mě se líbí, že s ním je to pečení takové „spolehlivé“. Pečení s kváskem je velký trend, jsou celé skupiny na FB, videa na Youtube a tak vůbec. Jen mi přijde, že už toho je moc, řeší se každý gram mouky nebo naopak šílené zdobení, kdy je člověku až líto do chleba zakrojit. Takže já tak nějak zůstávám u téhle klasiky a postupu a chleba peču hlavně proto, aby se snědl 🙂
A protože já na to hlavu nemám, moc děkuji kamarádce Janě, že mi pomohla dát dohromady takový fakt spolehlivý návod, jak se s tím kváskem vlastně kamarádit 🙂 A jak z něj upéct „prostě chleba“.
_______________________________________________________________________
Kvásek
- 2x – 3x týdně „nakrmit“
- Přimíchat do kvásku 50 g žitné mouky a 50 g vody
- Zamíchat a nechat 2-3 hodiny na lince přikryté sáčkem (aktivovat)
- Poté dát do ledničky (opět jen přikryté sáčkem)
_______________________________________________________________________
Rozkvas – cca 16 hodin před pečením
- Do misky dát lžičku kvásku
- Přimíchat
- 150 g žitné mouky
- 150 g vody
- Přikrýt fólií
- Nechat kynout na lince cca 12 hodin (měl by se zvednout asi o polovinu)
Těsto – cca 4 hodiny před pečením
- Do rozkvasu přidat
- 450 g hladké nebo hladké chlebové mouky (mají třeba v Tesco)
- 250 g vody
- 5 minut míchat v robotu (těsto bude lepivé)
- Nechat 40 minut kynout pod utěrkou na lince (kváskové těsto nesmí kynout moc v teple)
- Poté přimíchat
- 10 g soli
- 5 g kmínu
- Nechat kynout asi 2 hodiny – v průběhu je možné těsto občas popotáhnout a přeložit
- Těsto trochu přeskládat a přenést do ošatky nebo misky vystlané utěrkou a vysypané moukou
- V ošatce nechat 1,5 až 2 hodiny kynout (záleží hodně na teplotě v místnosti, určitě nedávat na topení nebo do trouby), těsto by se mělo zvednout aspoň o polovinu
Pečení – cca 45 minut
- Troubu předehřát na 220°C
- V troubě nechat předehřát i plech na chléb
- Dolů dát plech s vodou
- Na horký plech vyklopit těsto z ošatky možno udělat zářezy třeba žiletkou
- Péct na 220°C 15 minut
- Vyndat plech s vodou a zmírnit troubu
- Péct na 190°C 30 minut
Po upečení nechat vychladnout na mřížce
_______________________________________________________________________
Budu ráda, když vám návod pomůže a kdybyste chtěli kvásek, dejte vědět 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


U nás už je to klasika 🙂 Pečeme minimálně jednou týdně.
Jen teď jsem zkoušela z 1,5 dávky a tam jsem moc neodhadla čas, tak máme řádně propečený 🙂
Díky za recept i kvásek (už koluje po celé rodině).
To mám vážně radost 🙂 krásné dny s pečením přeji!
Dobrý den, mohla bych poprosit o kvásek? Moc děkuji. S pozdravem Vávrová
Hezký den, určitě moc ráda předám kvásek, jen prosim, odkud jste?