Taky už je vám smutno po letních ovocných chutích? Připomeňte si léto i teď v zimě, provětrejte mražák, vyzkoušejte perfektní fígl na mražené ovoce a zkuste ovocný mřížkový koláč severského střihu.
To, co mě vždycky štvalo na mraženém ovoci, jako jsou borůvky, maliny, jahody, rybíz, je, že se na koláči nekorektně řečeno rozblajne, rozmokvá a je to takové podivné. A objevila jsem něco, co pomáhá udělat koláč i z mraženého ovoce skoro jako z čerstvého.
Zkuste to také, budete překvapeni 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 7 g sušeného droždí
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 85 g cukru krupice
- 1 vejce
- 75 g másla
Náplň:
- 500 g mraženého ovoce – nejlepší bobule jsou z finského lesa 🙂
- 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 3 lžíce cukru krupice
- strouhanka
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Z ingrediencí na těsto (všechny v pokojové teplotě) připravíme nejlépe v robotu hladké kynuté těsto. Se sušeným droždím mám zkušenost, že opravdu stačí jen ingredience promíchat a těsto dobře uhnětat v robotu nebo ručně. Necháme minimálně půl hodiny v teple kynout. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme asi 3/4 těsta, kousek si necháme na mřížku. A teď slibovaný fígl. Těsto posypeme rovnoměrně strouhankou. A další vychytávka pro lepší konzistenci – ovoce smícháme s cukrem a škrobem a rozložíme na koláč. Nahoru ze zbytku těsta vytvoříme mřížku. potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů péct cca půl hodiny.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta